Cykelsporter

Cykelsporter

Som ett av världens ledande cykelländer är det klart att även cykelsporter är på framväxt i Sverige. Det blir allt vanligare att cykla mycket i vardagen, pendla med cykel till jobbet eller cykla på semestern och i takt med det ökar även intresset för att träna med cykeln. Cykelsporter är både varierande och utmanande och det finns en variant som passar alla. Cykel har varit en OS-gren i sommarspelen sedan de moderna OS-tävlingarna utvecklades 1896. Där tävlas det i bancykling, landsvägscykling, terräng och BMX. Sveriges största framgång kom under Rio-OS 2016 i terräng, eller mountainbike som grenen vanligtvis kallas, där Jenny Rissveds tog hem det första svenska cykelguldet sedan 1976.

Cykelsporter är tuffa och utmanande

Cykelsporter i öppen terräng

I takt med att cykeln har blivit ett alltmer populärt fordon så har också cykelns konstruktion ändrats och utvecklats till att passa olika typer av användningsområden. Det finns cykelsporter som utförs på bana och det finns de som cyklas i terräng av olika slag. Därmed så krävs också olika egenskaper från cyklarna som används i de olika sporterna. Landsvägscykling och bancykling är två av de vanligaste cykelsporterna som körs på hårt underlag där cykeln måste vara lätt och hjulen smala för att kunna rulla snabbt.

I de sporter som cyklas i öppen terräng gäller det främst för utövarna att helt enkelt cykla så snabbt som möjligt. Det finns andra cykelsporter som handlar om balans eller att utföra vissa tricks på en bana med hinder, men i landsvägs- och bancykling kör man i öppen terräng, tillsammans med sina motståndare. Smala, hårda hjul rullar lättast mot asfalt och cykelramen måste vara av lättmetall. Samtidigt har cyklisterna slimmade kläder och aerodynamiska hjälmar för att minska friktionen och effektivisera cyklingen. Det gäller att minimera motståndet för att kunna maximera prestationen när man närmar sig mållinjen.

Mountainbike och BMX

De senaste cykelsporterna som har blivit en del av sommar-OS är mountainbike och BMX. Vid OS i Atlanta infördes mountainbike som OS-gren medan det dröjde till OS i Peking 2008 innan BMX också valdes in. Dessa cykelsporter skiljer sig från de andra två OS-grenarna i cykling eftersom de cyklas på en helt annan typ av bana. Mountainbike körs i kuperad terräng i skog, på grusvägar och över leriga backar, ofta utför. Detta ställer krav på fjädring, däck och föraren måste ha andra typer av egenskaper än de som cyklar på bana.

I både mountainbike och BMX har cykeln tjocka hjul för att kunna köra på löst underlag som grus, lera eller i skog. Eftersom man bromsar och startar om och om igen så krävs också bra friktion och hårdhet i däcken. Bra bromsar och fjädring behövs i båda dessa cykelsporter även om de körs på lite olika sätt. BMX i OS körs på en bana som liknar de man kör motorcross på, med många stora gupp och hårnålssvängar. Mountainbike körs utför, framför allt i skogsterräng.

Mångsidiga cykelsporter för alla intressen

Det finns alltså olika typer av cykelsporter som kan intressera olika typer av cyklister. Med fler innovationer utvecklas ständigt nya discipliner. Vad som tjusar många med sporten är att den är relativt enkel att börja med, du behöver inte mycket material mer än en bra cykel. Sedan hänger resten på hur du själv utvecklas som cyklist. Sporten ställer stora krav på fysik, och kan kräva båda statisk uthållighet och dynamisk explosionskraft. Det finns många fler cykelsporter än de som körs i OS och snart kanske vi kommer se flera andra typer av tävlingar som blir invalda i de prestigefyllda sommarspelen.