Fördelar med elcykel

Fördelar med elcykel

Vilka fördelar med elcykel som man tycker är viktigast varierar från person till person, men numera är alla överens om att elcykeln är ett utomordentligt fordon som är här för att stanna! För vissa är miljövänligheten den främsta aspekten, medan andra älskar hur elcykeln gör att deras räckvidd mer än fördubblas. Backar och terräng som tidigare känts alltför obekväma är nu plötsligt helt görbara. Andra fördelar med elcykel är hur deras pris har fortsatt att gå ner, och hur välintegrerad och kamouflerad elektroniken har blivit – det är nästan så man inte kan se att det är något extra med cykeln!

Fördelar med elcykel: Miljön

Räckvidd och miljövänlighet - många fördelar med elcykel

Många som skaffat elcykel har gjort det kanske i första hand med åtanke på hur den påverkar sin omgivning och miljön i stort. I dagens samhälle, där mer och mer av el-energin kommer från Förnybara energikällor, börjar elcykeln bli ett alltmer attraktivt fortskaffningsmedel. Att många modeller tillverkas på ett miljömedvetet sätt gör inte saken sämre. Fordonets räckvidd har också blivit mer och mer konkurrenskraftigt. I en citymiljö, till exempel, kan man uppräkna så många fördelar med elcykel att andra fordon lätt lämnas bakom! Om något så kan kanske cykelpuristen höras mumla något om utebliven motion, men nästan alla elcyklar kommer faktiskt utrustade med trampor!

För vissa individer har elcykeln redan börjat bli en del av deras livsstil. Mycket av detta beror på att fordonet erbjuder en unik flexibilitet, där till exempel pendlaren kan ta det lugnt på väg in till jobbet på morgonen, och sedan köra hårt på hemvägen – ända hem till duschen! Detta, kopplat till andra fördelar med elcykel, gör att man lätt integrerar den i alla delar av sitt liv. Motion, utflykter med vänner och familj, improviserade snabbturer, och rentav långfärder och cykelsemestrar. Möjligheterna är lika obegränsade som på en vanlig cykel, fast med ännu bättre räckvidd! Att ”mördarbacken” inte är något man behöver gruva sig för är inte heller fel.

Billig och bra transport

En av de fördelar med elcykel som kanske glöms bort ibland är det faktum att fordonet nog är ett av dagens allra billigaste sätt att ta sig runt. Den största kostnaden är investeringskostnaden, men när den väl är avklarad så är underhåll- och uppladdningskostnaderna närmast försumbara. Om man slår ut kostnaderna över ett helt kalenderår så inser man snart att elcykeln inte bara är klart överlägsen kostnadsbjässar som diesel- och bensinbilar, utan också kollektivtrafiksbiljetter och andra samåkningsmetoder. Elcyklar behöver inte heller registreras eller ingå i dyra specialförsäkringar. Så om man gillar kostnadseffektivitet så har man också orsak att gilla elcyklar!

Av alla de fördelar med elcykel som inte ännu nämnts är det en specifik faktor som särskilt står ut som ytterst viktig för många: det faktum att motvind äntligen är något man kan småle åt. Alla som grinat illa och kämpat sig fram genom en svensk höststorm vet att även den kortaste cykeltur kan kännas helt urusel om snålblåsten pressar en bakåt hela tiden. Många skulle nog hålla med om att av alla fördelar med elcykel så är just denna den överlägset bästa, även om det som sagt finns en hel rad med andra fördelar som verkligen är värda att ha i åtanke. Att också jobbiga backar och trista transportsträckor kan avklaras utan värre ansträngningar gör knappast saken sämre – elcykeln öppnar verkligen världen för många reguljära cyklister som i vissa förhållanden säkert skulle stanna hemma.

Elcykeln – framtidens transportmedel

Alla fördelar med elcykel pekar mot ett och samma odisputabla faktum: fordonet är en fräsch fläkt av framtiden som är här för att stanna. Vare sig man är en nybörjare som inte cyklat sen mellanstadiet, eller en veteran med flera triathlon under bältet, så kan alla enas om att det finns fler fördelar med elcykel än det finns nackdelar. Det är nog inte på grund av slumpen som elcykeln blir ett alltmer populärt fortskaffningsmedel. Vem vet, men inom kort kommer antagligen elcykeln att vara så vanlig på våra gator och torg att man knappast kommer att lyfta ett endaste ögonbryn när leende cyklister trampar sig igenom den allra snålaste motvind!