Välja cykelhjälm

Att välja cykel

Vilken typ av cykel du har säger en del om vem du är som person, eller vem du vill vara. Kanske letar du efter en cykel som kan hjälpa dig att uppfylla din dröm om att cykla Vätternrundan? Det kan även vara en vardagscykel som du är ute efter, en bra stadig cykel som tar dig till och från jobbet, bär din packning, dina matkassar och dina barn. Att välja cykel och cykelhjälm ska vara enkelt och hos rätt återförsäljare får du alla råd du behöver för att veta vilken cykel som passar dig bäst. Det gäller att välja cykel noga, då den helst ska hänga med ett tag framöver.

Välja cykel – välja liv

Ofta tänker vi inte ens på vår cykel. Den blir ett redskap som hjälper oss att ta oss från en plats till en annan. Det är först när cykeln går sönder, när kedjan hoppar för tjugonde gången och vi tvingas backa tillbaka den in i cykelstället och jogga till bussen, som vi inser hur viktig den har varit. Barnens cyklar är ännu viktigare. Cykeln är deras första fordon som de får köra själv, och cykeln blir därför viktig, både ur transportsynpunkt, men även som en trotjänare för barnet. Att välja cykel är viktigt och det lönar sig att be om hjälp av de som kan området bäst.

Välja cykel till hela familjen

När du ska välja cykel bör du fråga dig själv vad som är viktigt för just dig. Söker du efter en funktionell cykel som kan hjälpa dig i vardagen, eller behöver du en cykel som kan hjälpa dig att uppfylla dina tävlingsdrömmar? Kanske är det viktigt för dig hur din cykel ser ut, att den är av den senaste modellen eller passar in i din livsstil. Det är faktiskt knepigare att välja än vad man kan tro. Man kan ta hjälp av olika sidor på nätet för att leta information inför det stundande valet, eller fråga sin lokala återförsäljare om vad som är bra att tänka på.

Frihet på två hjul

När det kommer till att välja cykel till barnen så handlar det framförallt om att hitta en cykel som passar barnets storlek och som inte är för svår att manövrera. För ett barn blir cykeln en symbol för frihet. Nu kan barnet på egen hand ta sig fram längre sträckor, kanske helt utan förälderns hjälp. Från att ha varit beroende av föräldern är barnet nu en självständig individ, med ett helt eget transportmedel. Viktigt att tänka på när barnet har börjat cykla själv, är en ordentlig ringklocka och en reflex baktill, samt hjälm. Extra lampor till cykeln går också att köpa till och montera fast för att öka synligheten ytterligare.

Cyklar finns i otaliga färger, storlekar och prisklasser. Gemensamt har de att de ger dig stor frihet. När det är dags att välja cykel kan det vara bra att fundera på vad du ska ha cykeln till. Kommer den att användas till terrängkörning i skogen eller bli din trotjänare i kvarteret? Planerar du att använda cykeln dagligen och kommer den att stå oskyddad utomhus stora delar av året? Det är många frågor som ska besvaras för att hitta helt rätt.

Att tänka på när du väljer cykel

Vare sig du är ute efter en mountainbike, en damcykel, en racercykel eller en triathloncykel så kräver valet av cykel förberedelse. Det finns cyklar i olika prisklasser och det är inte nödvändigtvis den dyraste som är den bästa för just dig. Kanske är det viktigt att din cykel är så lätt som möjligt? Eller att den har växlar som klarar av favoritbacken? Behöver du tillbehör till din cykel? Att välja cykel innebär också att du behöver tänka igenom vilka tillbehör som just din cykel behöver. Dubbdäck, anpassade pedaler, en bekväm sadel och givetvis en funktionell och snygg cykelhjälm? Alla dessa saker ska du ha tänkt på innan det är dags att välja cykel.